O zadržaného Slováka v Čade sa zaujíma aj Generálna prokuratúra SR

06.03.2013 Bratislava

Bratislava 6. marca (TASR) - O prípad slovenského občana Jozefa Lička juniora, ktorý už niekoľko mesiacov nemôže opustiť územie Čadu, sa zaujíma aj Generálna prokuratúra SR.

Zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý sa v prípade Lička obrátil na generálnu prokuratúru v Čade, keď tamojšiemu generálnemu prokurátorovi poslal list. V ňom požiadal svojho kolegu, aby mu poskytol bližšie informácie o zadržiavanom Slovákovi.

Známa je iba skutočnosť, že proti tomuto občanovi Slovenskej republiky nie je vedené trestné konanie a napriek tomu nemôže na základe rozhodnutia prokurátora pri súde prvého stupňa v N'Djamene z 10. decembra minulého roku opustiť územie Čadu a vrátiť sa k svojej rodine na Slovensko. "Tento stav pretrváva vyše tri mesiace a budem rád, ak mi vo veci sprostredkujete akúkoľvek informáciu, ktorá bližšie ozrejmí dôvody jeho zadržiavania a prípadne umožní orgánom Slovenskej republiky činným v trestnom konaní skúmať vlastnú jurisdikciu na základe princípu personality," uviedol v liste prvý námestník a zastupujúci generálny prokurátor Tichý. TASR informovala dnes Andrea Predajňová z Tlačového a informačného oddelenia GP SR.

Do Čadu už vycestoval slovenský vyslanec

V utorok 5. marca rezort slovenskej diplomacie vyslal do Čadu svojho vyslanca. Ten má podporiť úsilie o priamu komunikáciu s čadskými úradmi a rokovať o možnom riešení prípadu. Ďalšie detaily ministerstvo v záujme pozitívneho vývoja celej situácie nezverejnilo.

Rokovania pripravuje slovenská strana v úzkej spolupráci s francúzskou ambasádou v Čade. Obe diplomacie si už dohodli praktické kroky, ktoré majú pomôcť vyriešiť tento prípad. Kauzou sa zaoberala francúzska konzulka, ktorá v tejto africkej krajine zastupuje krajiny EÚ.

Vo februári napísal prezident Ivan Gašparovič list svojmu partnerovi v Čade, v ktorom ho žiadal o intervenciu v prospech Lička mladšieho a jeho návratu domov.

Slovenská firma HONTstav, v ktorej Ličko pracuje, je hlavný subdodávateľ líbyjsko-čadskej firmy Soliinvest, ktorá získala vládnu zákazku na stavbu futbalového štadióna v hlavnom meste.
 

Vyberte región